Vinařství Vaněk
Vinařství Jana Vaňka dosahuje hodnotných vín poctivou péčí o vinohrad, redukovaným výnosem a pozdní sklizní. Všechny odrůdy zrají 8–10 měsíců v dřevěných sudech a pak díky použití kvalitních korků i několik let po uzavření do láhve, což zvyšuje jejich jedinečnost.
Jan Vaněk se ve svém vinařství snaží klasickou technologií vyrábět vína kvalitní, výrazná – přívlastková, typická pro zdejší oblast. V pěkné romantické sklepní uličce v nedalekých Chvalovicích vlastní firma celkem dva sklepy – výrobní a skladovací, archivní. V dubových sudech ve výrobním sklepu nechává asi 10 až 11 měsíců zrát všechna mladá vína a poté po lahvování ještě 1 až 2 roky.
Starostlivou péči o vinohrad a velmi pozdní sklizní dosahuje vinař vysoce hodnotných, suchých vín odrůd: Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín, Muškát Moravský, Svatovavřinecké a André.
Vynikající jsou jeho Tramíny, které získávají uznání (Vinoforum 2000 – Tramín 1999 výběr z hroznů – stříbrná mediale), Vinoforum 2001 Tramín 2000 – zlatá medaile, Sauvignon 2000 pozdní sběr – stříbrná medaile). Ceny získává firma na Valtických trzích, Vinexu, Sauvignonforu atd. i za další vína.
Víno VANĚK je členem sdužení VOC Znojmo.